Gran Teatre de la Passió
30 de novembre
22 h
5€ (menors de 18 anys 3€)
Venda d'entrades anticipades al Museu Comarcal, i a taquilla del teatre 2 hores abans de la funció
Horari del Museu: de dimarts a dijous, diumenges i festius d'11 a 14 h.
divendres i dissabtes, d'11 a 14 h i de 18 a 20 h.
 
       
 


Qualsevol cerverí sap, des de petit, que d’història en tenim molta (de més gran també s’assabenta que ens costa molts diners).

Per aquells que volen saber-ne més, hi ha nombroses publicacions i documents, i, no cal dir, infinitat de papers... Però la majoria anem al vol, assabentant-nos de les coses perquè algú ens les posa al davant.

Així doncs, la família farandulera cerverina es posa a disposició de la capitalitat cultural per convertir en teatre els fets més significatius de la nostra història. Així els sabrem d’una vegada! (diria Josep Corts). Ho hem manegat perquè tingui un ritme ràpid, com els espectacles de Festa Major, barreja de cabaret i varietés, que repassa la majoria de formats teatrals amb escenes dramatitzades barrejades amb cançons i música en directe.

En gairebé 1000 anys hem arreplegat un munt d’episodis destacables i un altre munt que ens hauríem pogut estalviar. I, és clar, ho volem explicar tot, i a la nostra manera, perquè, com diu la presentadora: “La faràndula canvia la història si així és més divertit o si així li ho demanen”. No cal dir que hem tingut el suport de destacats historiadors i historiadores, que han aportat l’ordre i la veracitat a tot el que passa (o gairebé tot...).

Aquests darrers anys s’han fet diverses dramatitzacions de moments històrics, força explícits, i que ja podríem donar per sabuts, oi? Per això aquests episodis més coneguts els hem abordat des d’una perspectiva transversal, des del punt de vista del ciutadà, que és qui sempre en rep les conseqüències. Els reis, la noblesa, la burgesia, no han canviat tant amb els segles; l’essència perdura perquè la manera de comportar-se de l’espècie humana no ha canviat tant des de l’edat de pedra. Potser mai com ara carrega amb eines que no sap utilitzar, però això ja seria un altre tema.

El teatre ha de convidar també a la reflexió. Per això també hi hem afegit un component reflexiu, sense massa pretensions, tot s’ha de dir, però que persegueix la dimensió humana per damunt de la figura històrica que determina la situació. Tanmateix, els espectadors d’avui continuem essent la població atenta a les ocurrències dels que manen, per tot el que això comporta.

Adreçat a grans, joves, escolars i infants; i tal com ens agrada aquí: episòdic i que surti tothom que vulgui. Hi trobareu l’essència dels pastorets, la severitat del teatre clàssic català, el cabaret, el vodevil, la comèdia dramàtica, el monòleg (o duòleg), la tragicomèdia, la improvisació, el teatre fantàstic, el teatre de l’absurd, el teatre del gest, i el music hall (apa!). Força semblant a l’exitós format del teatre viu, això sí, aquest cop amb tot l’escenari.

I si no us interessa la història sempre podeu venir a veure una colla de comediants fent de les seves. I si finalment no voleu venir, després no us lamenteu de no donar la talla quan es parli de la història de la nostra mil·lenària i fidelíssima ciutat.

PD: Ens sembla que fan pagar entrada. Amb venda anticipada i tot (ves a saber...)