Paranimf de la Universitat
18.30 h
12 d'octubre
-
 
       
 


Trou de ver (literalment ‘forat de cuc’) és un concepte de la física que planteja la possibilitat de connectar, mitjançant una drecera, dos punts de l’espai-temps. Partint d’aquesta hipòtesi, també coneguda com a “pont Einstein-Rosen”, els artistes Pere Jou i Aurora Bauzà (que han fet estrenes recents a l’Off Liceu, a la Biennale Danza de Venècia, al Festival Santarcangelo i a Matera Capital de la Cultura Europea 2019) ens proposen un viatge sense solució de continuïtat entre els inicis del barroc i el moment present. Dit en altres paraules: què passaria si la música del segle XVII es trobés amb els recursos electrònics del segle XXI?

Amb una posada en escena que ocuparà tot l’espai del Paranimf i amb una disposició del públic poc habitual, el contratenor i ballarí Pere Jou transitarà entre aquests dos moments de l’espai-temps, representats metonímicament a banda i banda del trou de ver per l’electrònica d’Aurora Bauzà i la tiorba de Ferran Pisà. Al llarg de tot el recorregut, veurem com el prisma de la música electrònica progressivament enriqueix, transforma o complementa obres barroques, obrint un món infinit de possibilitats sonores. La (re)interpretació del repertori del primer barroc des d’aquesta perspectiva de la transgressió tímbrica i instrumental, generarà un aliatge sonor inèdit entre les estètiques dels segles XVII i XXI

Un element fonamental de la proposta és l’espai on es durà a terme, el Paranimf de la Universitat, entès no ja com el lloc per excel·lència del barroc cerverí, sinó com el lloc on les veus més il·lustres de la ciutat han ressonat durant anys amb les seves lliçons. Prendre aquest espai com a marc on les veus del barroc anglès (Purcell), alemany (Kapsberger), italià (Frescobaldi i Monteverdi) i francès (de Viseé) seran transformades des dels ecos de la contemporaneïtat, és la millor manera de reinterpretar i honorar —des del segle XXI— el llegat material i immaterial d’un lloc tan emblemàtic de la ciutat, en una producció pròpia i inèdita del Festival Espurnes Barroques duta a terme en col·laboració amb la Capitalitat Cultural.

Tal com és habitual a Espurnes (un festival que vincula música barroca, amb entorn barroc i amb gastronomia barroca), l’experiència no acaba amb una simple audició, sinó que el xef Sergi Ortiz, de l’Antic Forn, reproduirà al paladar allò que haurem gaudit a l’escenari, amb l’acompanyament dels vins del Celler Grau i Grau. Estrenat en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, Trou de ver s’erigeix, doncs, com una reivindicació de la necessitat vital de mirar el patrimoni no pas com a quelcom passat, marmori i inert, sinó com a part fonamental de la nostra dimensió present.
 

Més informació i entrades: www.espurnesbarroques.cat