Xavier Marrades presenta ‘Memòries en trànsit’,  el 5è Diàleg amb el Patrimoni de Cervera Capital de la Cultura

La Casa Duran i Sanpere de Cervera ha inaugurat sis instal·lacions artístiques del cineasta cerverí Xavier Marrades, amb el títol ‘Memòries en trànsit’. Es tracta del 5è Diàleg de Cervera Capital de la Cultura Catalana i podrà veure’s fins al 18 de maig a la Casa Museu Duran i Sanpere, Museu Comarcal de Cervera. Es tracta d’un diàleg que fa ús de la imatge, el vídeo i realitat virtual i augmentada per recrear la memòria.

En paraules del seu autor Xavier Marrades, “sempre m’he dedicat al cinema documental i aquesta és la meva primera incursió en el món museístic. L’oportunitat de poder-la fer a la meva ciutat m’ha donat un aixopluc humà i creatiu del qual n’estic molt agraït i que m’ha permès treballar amb tota llibertat”.

Un record del seu avi va ser el que li va obrir les portes del diàleg amb la casa convertida en museu. Li havia explicat que de jove va treballar terres de la família Duran i alguna vegada hi havia entrat per passar comptes amb Agustí Duran, el darrer propietari. Seixanta anys després, Marrades entra a la mateixa casa com a artista i ho veu com una quadratura del cercle que simbolitza els canvis que s’han anat succeint en la societat fruit del treball, sacrifici -i amor- de generacions dedicades en gran part a la pagesia.

Contenidors de memòria

Partint d’aquí, el diàleg de Marrades amb la casa planteja una aproximació a la memòria en plural. Homenatja i reivindica una sèrie de figures que des de l’espai congelat en el temps ens recorden d’on venim i cap on anem. Com a artista i nòmada, aquest és també un exercici introspectiu de qui es busca i es recorda a si mateix a través dels seus orígens i de les memòries dels altres.

Cada obra és un contenidor de memòria, que, a la vegada és dinàmica i està en trànsit: en si mateixa i amb relació a les altres. En aquest sentit, el diàleg proposa un recorregut per la casa on la memòria es manifesta i transmuta a través de la fotografia, el vídeo i la realitat virtual. Part de les entrevistes realitzades per l’autor han servit de base per dues instal·lacions de vídeo, però la totalitat del treball ha estat cedit per formar part del fons de memòria oral del Museu de Cervera.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació al següent link: Més informació
Configuració