Cervera 2019 diu adéu amb '#Bachendansa' i un ple al Gran Teatre de la Passió

Cervera ha clos l’any de la seva capitalitat cultural amb l’espectacle #Bachendansa, que va omplir el Gran Teatre de la Passió. L’acte va estar presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i també va servir per donar el relleu de la capitalitat a El Vendrell, la ciutat tarragonina que l’ostentarà l’any 2020.

L’espectacle, que va congregar 1.700 espectadors, va establir un diàleg artístic entre el passat i el present, entre la música barroca i la dansa contemporània. Més de 37.000 persones han assistit a les 122 activitats culturals que s’han programat al llarg de 12 mesos a la capital de la Segarra, la majoria de les quals de producció pròpia amb l’implicació de 1.200 artistes.

Vilallonga va afirmar que Cervera continuarà apostant per la cultura més enllà d’aquest any de capitalitat cultural catalana i va afegir que “la Generalitat de Catalunya sempre farà costat a la Paeria”.  Per la seva banda el president de la Diputació, Joan Talarn, va destacar que "la capitalitat de Cervera ha reforçat Ponent com un dels referents culturals dels Països Catalans".

El paer de Cervera, Ramon Augé, va felicitar l’anterior consistori, liderat per Ramon Royes, “per haver apostat per la candidatura com a capitalitat cultural”, que ha recollit l’actual ajuntament. Augé va lloar”la important tasca de sembrar cultura per crear nous públics que ha exercit Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019”. Xavier Tudela, director de l’Organització Capital Cultura Catalana va felicitar la tasca duta a terme per Cervera al llarg d’un any i va encoratjar El Vendrell a gaudir de tot un any de cultura. En el marc de l’acte, El Vendrell va agafar el relleu de la mà del seu alcalde, Kenneth Martínez. Martínez va explicar que el 2020 serà un any molt important per la localitat tarragonina, atès que és el centenari de l’orquestra Pau Casals, nascut a El Vendrell.

‘Llibre de privilegis i ordinacions de Cervera’

Prèviament a la cloenda, en un acte a la Paeria, la consellera va lliurar el ‘Llibre de privilegis i ordinacions de Cervera’ a la ciutat i va explicar que una obra com aquesta, adquirida al mercat “no sense esforç”, serà molt ben conservat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra “on serà estudiat i exhibit”.

Es tracta d’un còdex de 150 folis de pergamí que es troben en un estat de conservació excel·lent. El text es presenta en català i en llatí i diverses parts del llibre contenen caplletres acolorides i també dibuixos fets pels escrivans, alguns dels quals són de molta qualitat i d'un gran valor històric.

Les xifres de Cervera 2019

Al llarg de tot un any, la cultura ha estat la protagonista a Cervera, amb un total de 122 activitats culturals i un balanç estimat de més de 37.000 espectadors (que amb les activitats pendents de finalitzar es calcula que rondaran els 40.000) i amb una programació, en la seva majoria, de producció pròpia, en la qual han participat més de 1.000 artistes i creadors. D’aquesta manera “Cervera es consolida per sempre com a ciutat cultural” en paraules de la comissària de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, Carme Bergés.

Segons un altre dels comissaris de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, Marc Comas, “estem molt satisfets perquè pensem que s’han complert les línies conceptuals, estratègiques i motors que hem volgut marcar amb la programació: l’aposta pel territori, la producció pròpia, la multidisciplinarietat, el diàleg contemporani, la transmissió de patrimoni i memòria i la creació de nous públics”. Comas ha afegit: “De fet moltes de les iniciatives que s’han encetat aquest any perviuran en l’agenda cultural de la ciutat”.

Per la seva banda, la comissària de Cervera 2019, Estefania Balcells, va recordar que "s’han pogut complir els objectius de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, entre els quals ha destacat la implicació de la societat cerverina i de la comarca de la Segarra". Així, en la programació de la Capital han participat una trentena d’entitats de Cervera, tots els centres educatius de la ciutat i una vintena d’entitats catalanes.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació al següent link: Més informació
Configuració