Plaça del Fossar
18 h
11 d'octubre
-
 
       
 


‘A Peu de Museu’ és una invitació a recórrer els carrers de Cervera des d’un nou punt de vista. La tecnologia del nostre mòbil ens permetrà entrar en històries úniques i personals de la mà de tres dones que representen tres moments crucials de la història de la nostra ciutat. Les seves veus ens acompanyaran per diferents indrets patrimonials i ens descobriran què s’hi amaga al seu interior. Seguint totes les opcions que es proposen, es podran intuir alguns episodis d’un passat que ens ajudaran a entendre una ciutat en constant transformació.

Aquestes rutes, previstes per a tots els públics i gratuïtes, resseguiran diferents punts singulars de la ciutat mitjançant uns codis QR, que donaran accés a diferents continguts audiovisuals en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Les audioguies dels tres personatges femenins documentats als segles XIV, XV i XVIII permetran descobrir el passat medieval, jueu i barroc que s’amaga entre els murs de la ciutat actual.

El projecte té un caràcter volgudament reivindicatiu en clau de gènere i, per això, les protagonistes són tres dones que representen no només tres moments històrics, sinó també tres condicions socials. En temps medieval, Margarida fou la dona esclava del senyor Menarguens. Regina, la protagonista de la Cervera jueva, formava part d’una família important de la ciutat, els Quercí. Al segle XVIII, Ignàsia Brach, més coneguda com a Nasa Tabaco, va regentar una taberna en la rígida Cervera universitària. Així doncs, us convidem a seguir el periple dels encàrrecs pel carrer major de la mà de la Margarida d’en Menarguens, que conegueu les renúncies socials a les quals es veu empesa la Regina com a vídua d’Issach de Quercí o que, en darrera instància, prepareu l’inici de curs a la Universitat amb la tavernera Nasa Tabaco.    

L’eina digital també oferirà el ‘Quadern de viatge’, amb explicacions més acadèmiques i objectives dels elements patrimonials; la ‘Història Gràfica’, que ajudarà a reconstruir el passat d’un espai concret a partir de fotografies i/o documents; la ‘Galeria del Museu’, que mostrarà objectes custodiats pel Museu procedents dels punts visitats; i altres recursos multimèdia per aprofundir més en la matèria.

Aquest és un projecte del Museu de Cervera, que ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i que ha estat creat per un equip de deu professionals de diferents branques vinculats a Cervera, la Segarra i les terres de Lleida.