Carrer Major
17 de novembre
12 h
-
 
       
 


L’espai públic és l’espai que tots i totes compartim, és on el veïnatge es relaciona, on es desenvolupen intercanvis i on la ciutadania s’empodera; són els nostres carrers, les nostres places i els nostres espais verds. Un espai públic actiu és un espai viu. Sota aquestes premisses, l’EAM (Escola d’Art Municipal) Leandre Cristòfol de Lleida rep un encàrrec de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 i de la Regidoria de Promoció Econòmica de la Paeria de Cervera

Amb el títol d’”Artèria” es planteja un projecte que consisteix a dissenyar i portar a terme una intervenció artística als exteriors i/o façanes dels edificis i locals comercials en desús i mobiliari del carrer per tal de revitalitzar, dignificar i recuperar el carrer Major de la ciutat de Cervera. A partir d’una intervenció plàstica, visual i publicitària a l’exterior de la via pública es pretén donar visibilitat tant al carrer comercial com a la vegada reforçar i dignificar aquesta antiga via, així com obtenir una transformació d’aquest espai urbà, símbol i referència dels cerverins i cerverines.

L’EAM Leandre Cristòfol és una escola d’art municipal situada a la ciutat de Lleida que s’organitza a partir de la metodologia ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) a partir de 4 cicles de grau superior: fotografia, il·lustració i animació, gràfica publicitària, i PIDOD (Projectes i direcció d’obres de decoració). Per al projecte Arteria es desenvoluparà un projecte integral i tranversal per tots els cicles des del seu primer curs. D’aquesta manera, els i les alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol reflexionaran i repensaran de quina manera gestionar aquesta riquesa col·lectiva tenint en compte aspectes com la història de l’entorn, el context urbà i la participació activa tant de públics com de comunitats. Un procés de treball col·lectiu de transformació de l’espai públic que reforçarà el concepte de bé comú.

Les i els estudiants que participen al projecte Artèria de Cervera desenvoluparan treballs específics del lloc mitjançant diferents registres i formats però amb finalitats i objectius comuns: utilitzar i reflexionar com des de l’art, la creativitat, el missatge s’inscriu en els contextos estructurals, històrics i socials del carrer Major de Cervera, així com desenvolupar els continguts i l’aprenentatge propis de l’ensenyament que es duu a terme, a la vegada que reforçar les habilitats interpersonals.

Des d’Artèria Cervera, per tant, es desenvoluparà un projecte de creativitat artística destinada a resoldre un repte comú. Potenciar la creativitat des de diferents camps d’actuació per arribar a diferents propostes que ressaltin i activin l’espai urbà i el carrer Major de Cervera. Un projecte que ens farà conèixer i endinsar-nos en la interrelació de l’art, la creativitat i el disseny, tot abordant l’origen i el funcionament de l’entramat urbà del carrer Major de Cervera, el valor social i personal del projecte, la innovació i el poder d’imaginar. En definitiva, Artèria ha de ser un projecte d’anada i tornada tant per a la ciutat de Cervera com per a la pròpia escola d’art, i així poder unir, associar, fusionar i hibridar la materialització d’idees, i que aquestes propiciïn una transformació no únicament urbanística, sinó que també facilitin un espai creatiu obert a la convivència.