Casa Duran i Sanpere
14 de desembre de 2019 al 18 de maig del 2020
Inauguració: 14 de desembre a les 19 h
-
 
       
 


En el marc del projecte Diàlegs, rebo la invitació per realitzar una intervenció artística a la Casa Museu Duran i Sanpere. La finalitat d’aquest projecte és convertir-la en un generador de cultura a través d’intervencions d’artistes contemporanis, les mirades dels quals permeten una lectura actualitzada de la casa i la converteixen en una eina per poder entendre millor el nostre present, donant així una nova forma dinamitzadora a l’espai i nova vida oberta a públics renovats.

En el meu cas, vinc del món del cinema documental i la meva proposta gira entorn el concepte de la memòria, mitjançant la instal·lació de vídeo i noves tecnologies.

La idea central sorgeix d’una trobada que es va produir fa seixanta anys a la casa entre el meu avi i l’Agustí Duran i Sanpere. L’encontre desencadenà un treball de recerca i relectura del que representen aquestes dues figures.

Un dels fets més destacats de la biografia d’Agustí Duran i Sanpere va ser la tasca de salvament dels arxius catalans durant el període de la Guerra Civil, encàrrec que va rebre quan era el director de l’Arxiu històric de la ciutat de Barcelona, salvant així el patrimoni documental del país.

Gran part dels arxius van acabar amagats en tres masies de Viladrau, un poble apartat de les principals rutes i que Agustí Duran coneixia bé perquè hi solia passar els estius. Fou una tasca titànica que es va fer amb dos camions on sovint es barrejaven arxius amb altres mercaderies per no aixecar sospites.

Per donar una idea de la magnitud, les xifres van ser: cinquanta mil quilòmetres en desplaçaments i vint mil metres lineals de documents, on figuraven part dels arxius de la Corona d’Aragó.

A partir d’aquest episodi de la biografia d’Agustí Duran proposo una intervenció que ajudi a posar en relleu la tasca de salvament d’arxius que va desenvolupar durant la Guerra Civil. Es faria utilitzant la tecnologia de la realitat virtual. Aquesta és una experiència interactiva en què es poden superposar imatges o gràfics generades per ordinador al nostre món real, l’espai físic on vivim. Per poder visualitzar-ho es necessita un dispositiu amb pantalla, sovint un smartphone -telèfon mòbil-.

No podia deixar de preguntar-me quant espai devien ocupar els vint mil metres lineals de documents. La resposta la pot donar la realitat augmentada, ja que mitjançant la seva utilització es pot aconseguir representar aquest volum a mida real a través de la pantalla del nostre telèfon.

Per aquesta tasca es necessiten tres coses: una representació en 3D de les caixes que es varen utilitzar, un espai físic específic on inserir la imatge i una aplicació de la realitat augmentada que la mostri. Així aconseguim una representació a mida real quan s’apunta amb la càmera del dispositiu en el tram de carrer Major de Cervera que passa davant de la Casa Museu. D’aquesta forma podem fer-nos a la idea del volum real de totes aquelles caixes.

Un cop finalitzi el diàleg a la Casa Museu, la peça tindrà vida pròpia i s’emmarca en la incorporació de les noves tecnologies en la difusió del patrimoni històric, d’una forma més interactiva i didàctica per mostrar-lo.

En l’àmbit de l’execució entra Pierre Bourdin, expert en realitat virtual robòtica i programació 3D, coordinador del Màster en disseny d’espais, realitat virtual i augmentada d’Elisava i la Universitat Oberta de Catalunya. Des del primer moment s’ha mostrat molt interessat en la proposta i, a més, està familiaritzat en l’aplicació de noves tecnologies en la preservació i difusió del patrimoni històric.

La nostra aproximació és des de l’àmbit artístic i acadèmic, l’objectiu de la qual és donar la rellevància històrica que es mereix la tasca d’Agustí Duran i Sanpere i a la vegada potenciar la difusió del patrimoni històric de Cervera.

Per tant, aquesta intervenció vol ser un homenatge a la defensa i preservació de la memòria històrica del país que van dur a terme Agustí Duran i el seu equip durant la Guerra Civil.

Xavier Marrades